Το αναμενόμενο τέλος της εποχής Μουμπάρακ στην Αίγυπτο δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το Ισραήλ. Η ανανέωση των εντάσεων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι στην κορυφή της λίστας, αλλά πιθανή. Το Ισραήλ πάλεψε τέσσερις ολομέτωπους πολέμους με τους γείτονές του, πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης το 1979.
Πιθανόν ότι κατάληξη να υπάρξει, όποιος και να επικρατήσει στο Κάιρο, ακόμη και η Μουσουλμανική Αδελφότητα , θα είναι απρόθυμοι να αντιπαρατεθούν με το Ισραήλ ή άλλες δυτικές χώρες, διότι «Θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εσωτερικά θέματα για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια», και θα χρειαστεί να συνεχίσει να.. ρέει η αμερικανική βοήθεια και οι ξένες επενδύσεις. Αν πάρουν τον έλεγχο, δεν πρόκειται να βιαστούν για πόλεμο.
Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο ότι η σχέση θα αλλάξει, και οι Ισραηλινοί όμως, έχουν και για άλλα να ανησυχούν.
Από το 1970 έχει το Ισραήλ να αισθανθεί τόσο μόνο. Η επίθεση στα πλοία για την Γάζα του κόστισε στην συμμαχίας του με την Τουρκία, η οποία περιελάμβανε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τ ανταλλαγή πληροφοριών. Την Ιορδανία, τη δεύτερη χώρα που έχει κάνει ειρήνη μαζί του μετά την Αίγυπτο, την έχει επίπληξη ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να μην είναι τόσο «ελαστική» με το παλαιστινιακό ζήτημα. Ακόμα και η σχέση του με τις ΗΠΑ έχουν καταστεί ολοένα και πιο ψυχρές .
Η προοπτική να χάσει τον Μουμπάρακ, ο οποίος διατηρείται σχέσεις με το Ισραήλ σταθερές, θα έχει για τους Ισραηλινούς, ότι το 1979 με την ανατροπή του σάχη στο Ιράν, το καθεστώς του οποίου είχε στενούς δεσμούς με το εβραϊκό κράτος. Ένα μεγάλο χτύπημα που εκτός του κινδύνου από πόλεμο, το ανάγκασε να βρει εναλλακτικές λύσεις για ορισμένες από τις βασικές ανάγκες του. Η Αίγυπτος συνορεύει όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με τη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνάται από τον ισλαμική αδελφότητα Χαμάς ένα παλαιστινιακή παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ήδη, όπλα και εκτοξευτές πυραύλων από την Αίγυπτο προωθούνται προς τη Χαμάς στα σύνορα μέσω ενός δικτύου σηράγγων σκαμμένο από τους Παλαιστίνιους. Το καθεστώς του Μουμπάρακ έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να ελέγξει τον εφοδιασμό, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Μια κυβέρνηση με επικεφαλής την Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα επιτρέψει τη ροή των πιο εξελιγμένων όπλων" Αυτό θα καταστήσει τη Χαμάς πολύ ισχυρότερη και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», Η διαφαινόμενη ενδυνάμωση της Χαμάς θα μπορούσε να την κάνει προσπαθήσει να ανατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, με επικεφαλής τον Μαχμουτ Αμπας ΟΑΠ, που θα είναι οτι χειρότερο για το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η οικονομία του αυξήθηκε εν αντιθέσει με άλλες χώρες, κατά τέσσερα τοις εκατό πέρυσι.
Με τη βία όμως κάτω σχεδόν στο μηδέν στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ περνά την καλύτερη περίοδο του. Όμως η αβεβαιότητα για την Αίγυπτο είναι ήδη αισθητή. Το χρηματιστήριο στο Τελ Αβίβ έπεσε αρκετές μονάδες τις τελευταίες ημέρες, και το σέκελ έχει αυξηθεί λίγο έναντι του δολαρίου, και είμαστε μόνο στην αρχή. Αν η Αίγυπτος αποσταθεροποιηθεί , ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να επανεκπαιδευθεί σε μια σειρά νέων σεναρίων και αυτό σημαίνει περισσότερες δαπάνες για την άμυνα. Στις δεκαετίες μετά την ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ έκανε περικοπή του αμυντικού προϋπολογισμού της από το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ σε λιγότερο από 10 τοις εκατό, και είναι πλέον πιθανό να χρειαστεί να επιστρέψει στα παλιά επίπεδα.
Αν και οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους βρίσκονται ήδη σε βαθειά κατάψυξη, μια αναθεώρηση-συζήτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, θα κάνει την συμφωνία για το Παλαιστινιακό ακόμα πιο απόμακρη. Μπορεί Διαδοχικά οι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Νετανιάχου, να έχουν μισοαποδεχθεί την ιδέα ότι η γη πρέπει να παραχωρηθεί στους Παλαιστινίους σε αντάλλαγμα την ειρήνη, οι πιθανολογούμενες όμως εξελίξεις στην Αίγυπτο με τους αδελφούς μουσουλμάνους στην εξουσία θα ενθαρρύνουν τους αδιάλλακτους που υποστηρίζουν ότι συμφωνίες ειρήνης με τους Άραβες είναι γενικά άχρηστες . Εάν δεν εγκαταλείψουμε τον έλεγχο της Ιουδαίας και τη Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) και δεν διχοτόμηση την Ιερουσαλήμ», οι Ιρανοί, η Hezbullah και η Χαμάς δεν θα είναι σε θέση να μας «πολεμήσουν» από κοντά, λένε τα γεράκια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου