Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Στο τέλος θα κάνουν γεώτρησεις στην… Αθήνα, λόγω ελλείψεως…Α.Ο.Ζ.


Στη χώρα μας εδώ και μια επταετία ακούγονται συνέχεια μαλακίες, επικίνδυνες μαλακίες για το θέμα ΑΟΖ στα ΜΜΕ που λειτουργούν παράνομα σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση μιας οντότητας που υπάρχει. Δυστυχώς Ελληνική ΑΟΖ δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει οριοθετηθεί. Απλό είναι. Η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ αυτή τη στιγμή. Εν δυνάμει ΑΟΖ έχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα κοιτάσματα είναι μέσα σε ελεύθερη θάλασσα και παρανόμως προκηρύσσονται. Τα διεθνή ύδατα της Ελλάδα είναι μετά τα 6νμ και είναι μέσα και αυτά σε ελεύθερη θάλασσα. Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνα για εξόρυξη οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε προκηρυγμένο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μιλάμε για NAVTEX και απαγορεύσεις. Πρέπει αυτό το παραμύθι να σταματήσει. Είναι προκλητικό και επικίνδυνο.
¨
Η Ελλάδα ας οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της με χάρτη. Αυτό είναι το σωστό και όποιος γείτονας έχει αντίρρηση ας πάει στα διεθνή δικαστήρια. Κανείς δεν του απαγορεύει να κάνει και αυτός το ίδιο. Στο τέλος όλοι θα κριθούν.  

Δέκα χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, έξι ελληνικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες συνθέτουν το σκηνικό των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 – 2019 στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ενώ το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται αφενός στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Energean (στο Ιόνιο) και η Κοινοπραξία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αφετέρου στις επόμενες προκηρύξεις που ετοιμάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Στο μεταξύ, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή των επόμενων συμβάσεων. Παράλληλα, η ΕΔΕΥ προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες με στόχο την «πύκνωση» των γραμμών που είχαν καταγραφεί το 2013, καθώς και σε επανεπεξεργασία των παλαιότερων δεδομένων για να ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων περιοχών, στη Δυτική αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα.
Οι τρεις πιο «ώριμες» περιοχές προς διερεύνηση είναι ο Πατραϊκός κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, καθώς οι συμβάσεις για την παραχώρησή τους κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2014.

Στον Πατραϊκό οι εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Edison κάνουν λόγο για κοίτασμα μεγέθους 100 εκατ. βαρελιών, ενώ οι επενδύσεις για την ανάπτυξή του υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και οι ερευνητικές γεωτρήσεις προσδιορίζονται για την περίοδο 2018 – 2019.
Το Κατάκολο είναι η μοναδική ως τώρα περιοχή της Δυτ. Ελλάδας με 35 – 40 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα και 10,5 εκατ. βαρέλια απολήψιμα. Την εκμετάλλευση έχει αναλάβει η Energean, η οποία προγραμματίζει γεώτρηση το 2019. Η Κοινοπραξία Repsol / Energean διεξάγει τις έρευνες και στα Ιωάννινα, σε περιοχή έκτασης 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μετά την αεροβαρυτική έρευνα, με την οποία καταγράφηκε από αέρος το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζονται για την περίοδο 2018-2019 σεισμικές έρευνες.

Ακολουθούν τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: ‘Αρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία (Repsol / Energean). Οι συμβάσεις μίσθωσης υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο, αφού εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.
Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Το «μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας), για το οποίο έχει ορισθεί ως επιλεγείς αιτών η Κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison, βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσουν η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης και η κατάθεσή της στη Βουλή. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ., όπως και για την περιοχή 1, Βόρεια – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

 

Αναμείνατε σεισμούς στις εν λόγω περιοχές .

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΔΈΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΉ Α.Ο.Ζ., ΑΝ ΝΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΊ Η ΣΥΜΒΑΣΗ COORER ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙOΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Α.Ο.Ζ.;

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails