Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ο κρυπτονίτης του Τσίπρα.




Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ βρίσκεται στα «σκοινιά». Το VMRO πραγματοποίησε χθες συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας, με τον Ζάεφ να κρατά προσεκτική στάση λέγοντας πως θα λάβει υπόψη τα μηνύματά του. Επιπλέον, ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, προερχόμενος από το εθνικιστικό VMRO,  ζητά να δει την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτή να εξεταστεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας ώστε ο Ζάεφ να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του. Ο πρόεδρος ζήτησε παράλληλα να τηρηθεί μια ενιαία, εθνική θέση για μια συμφωνία «που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια των πολιτών» και «που θα συνταχθεί με βάση το Σύνταγμα χωρίς να ζητά να το αλλάξει», όπως δήλωσε.
Ετσι ο  Ζάεφ αισθάνεται ανέτοιμος να προχωρήσει σε οριστικοποίηση της συμφωνίας αυτή τη στιγμή και θα ζητήσει από τον Τσίπρα λίγο περισσότερο χρόνο, πιθανότατα ως το τέλος του έτους.
Για την Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Ο Τσίπρας θα επιθυμούσε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το αργότερο τον Σεπτέμβριο, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψει ως τη Θεσσαλονίκη, έχοντας το «Μακεδονικό» σε εκκρεμότητα. Αν η συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό μπορεί να εφαρμοστεί, θα φανεί σε τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά πλείστων εμποδίων. Στόχος θα είναι η έγκριση της συμφωνίας με δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. H επικράτηση Ζάεφ στο δημοψήφισμα θα «ξεκλειδώσει» και την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, η οποία, έως τότε, θα τελεί υπό αίρεση, επικρατέστερο από τα ονόματα που συζητούνται είναι το «Severna Makedonija» («Βόρεια Μακεδονία»), δίχως, πάντως το «Gorna Makedonija» («Ανω Μακεδονία») να έχει αποκλειστεί. O Ζάεφ ουσιαστικά θα πρέπει να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο του ότι δίχως erga omnes, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Επί τούτου, δεν αντιμετωπίζει μόνο τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, αλλά, κυρίως, το γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν με αυτή την εκδοχή της καθαρής λύσης. Oι δυσκολίες της πλευράς της ΠΓΔΜ έγιναν ορατές στον τελευταίο γύρο τεχνικών συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, το erga omnes παραμένει ως βασική παράμετρος της αποδοχής της λύσης. Αν και το τι ακριβώς σημαίνει το erga omnes για κάθε πλευρά είναι σχετικό.
Aποκάλυψη βόμβα έκανε η Υπουργού Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24. λέγοντας ότι ο Τσίπρας, είχε συμφωνήσει στην αλυτρωτική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Η υπουργός είπε ότι «Λύση για το όνομα βρέθηκε, ο Τσίπρας δέχθηκε την Μακεδονία του Ιλιντεν που του πρότεινε ο Ζ. Ζάεφ, αλλά στην συνέχεια υπαναχώρησε λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας του».
Το θέμα είναι τεράστιο, αφού αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η θέση της Σκοπιανής ΥΠΑΜ, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμα και τις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις των Σκοπίων, προκειμένου να κάνουν το χατήρι των ΗΠΑ και της ΕΕ και να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, κατ’αρχήν και εν συνεχεία στην ΕΕ!

Βγήκαν στους δρόμους οι Σκοπιανοί: Είμαστε Μακεδόνες και θα νικήσουμε (video)
Έτσι στήθηκε η επιχείρηση "αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας" από Κοτζιά, ΕΡΤ, ΕΦΣΥΝ και Σία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails