Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

good night Amerika and others.




«Αμερική ώρα να ξυπνήσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στον απόηχο της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων που κατεγράφησαν αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.
Στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 40.000 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τους New York Times που επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η επαναφορά της Task Force κρίνεται αναγκαία σχεδόν μετά από περίπου δύο μήνες. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Φλόριντα, η πολιτεία κατέγραψε σχεδόν 9000 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο χειρότερος απολογισμός σε μια αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε σήμερα, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, με φόντο την ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ.
Ανάλυση των δεδομένων για τον Covid-19 που πραγματοποιήθηκε από τον Guardian, σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής των αντιδράσεων των κυβερνήσεων στον κορωνοϊό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εντόπισε ότι οι 10 από τις 45 χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, ανήκουν επίσης και σε εκείνες που θεωρείται πως είχαν «χαλαρή αντίδραση» απέναντι στον ιό.
Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία κινδυνεύουν με ένα δεύτερο κύμα, την ίδια ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύονται στις ΗΠΑ και υπάρχει νέα εστία μετάδοσης στην Μπολόνια.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο.
Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει ο Guardian για τον κορωνοϊό, η λίστα με τις χώρες οι οποίες απειλούνται από ένα δεύτερο κύμα τις πανδημίας δεν ταυτίζονται με εκείνες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα,  οι 10 χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, το Μπαγκλαντές, η Σουηδία, το Ιράν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Ο κατάλογος της βρετανικής εφημερίδας συμφωνεί δηλαδή με την λίστα του ΠΟΥ μόνο στη Σουηδία και την Ουκρανία.
Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν και για άλλες τέσσερις χώρες, όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.141 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανήλθε έτσι σε 54.971 νεκρούς, ενώ συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον προσβληθεί στην επικράτεια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα στο Top 3 των προορισμών της Μεσογείου


«Μπλόκο» της ΕΕ στο ελληνικό άνοιγμα των συνόρων: «Μόνο από αυτές τις 14 χώρες θα δεχτείτε τουρίστες»


Μέσα στον Ιούνιο έχουν καταγραφεί 432 κρούσματα και τις επόμενες τέσσερις ημέρες μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 500 κρουσμάτων. Ο Ιούνιος είναι «φορτωμένος» με 133 κρούσματα περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 299 κρούσματα.
Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 26 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 109 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails