Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Ο απόλυτος φόβος επικρατεί στις συνοικίες του Παρισιού.
Γάλλοι τζιχαντιστες πίσω από τα χτυπήματα.
Οι επιθέσεις, ήταν σαφώς συντονισμένες , έλαβαν χώρα σε πολλαπλές τοποθεσίες και εμπλέκονται διαφορετικές μέθοδοι. Στο πρώτο κύμα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σε θέσεις κοντά στο Stade de France, όπου γινόταν αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.  (Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν στο γήπεδο κατά τη στιγμή της επίθεσης. Είναι ασαφές κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά.  
Εκατομμύρια  άνθρωποι είναι κλεισμένοι και αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σε ισχύ, τα πάντα στην πόλη είναι κλειστά και όλες οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αναβληθεί.
Στο 5ο διαμέρισμα το οποίο θεωρείται από τις υποβαθμισμένες περιοχές του Παρισιού και κατοικείται ως επί το πλείστον από μουσουλμάνους η κατάσταση είναι χαοτική, είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Ήθελα να πάω το παιδί μου σε ένα παιδικό πάρτι αλλά δεν μπορώ καθώς δεν μας αφήνουν να πάμε πουθενά . Παντού στρατιώτες.  Σε λίγο θα βγουν και τα τανκς στους δρόμους. Οι Γάλλοι ζουν  στιγμές 2ου Παγκοσμίου πολέμου»
 «Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικούς συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει» δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.
Τη νέα τάξη πραγμάτων μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και τις γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει σε ολόκληρο τον πλανήτη αναλύει η Stratfor, μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμένες» σκέψης και αναλύσεων των ΗΠΑ, που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική εξωτερική πολιτική. 
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, οι επιθέσεις είναι βέβαιο πως θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις, καθώς έρχονται πέντε ημέρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Γαλλίας, του Charles de Gaulle, προς τον Περσικό Κόλπο όπου θα αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.
Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν» στην βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο.
Σύμφωνα με τη Stratfor, από πολιτικής απόψεως, οι επιθέσεις συνιστούν μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων εθνοτικών τριβών στη Γαλλία, μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην γειτονική Γερμανία. Μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχεται στη Γερμανία από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προχωρούν προς τη Γαλλία.
Ως αποτέλεσμα η Γαλλία είχε διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στις προσπάθειες να αποσοβήσει τη ροή των μεταναστών, αν και έχει παραστεί σε αρκετές συνόδους για το θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ομάδων εκείνων που ζητούν να σταματήσει η ροή των μεταναστών και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Λόγω των επιθέσεων αυτών, η Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ίσως δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται. Η Λε Πεν κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και πάλι όμως είδε τη δημοτικότητα του κόμματός της να αυξάνεται, λόγω του αντιμεταναστευτικού μηνύματός του. Σύντομη άνοδο είδε και η δημοτικότητα του Ολάντ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, λόγω της αντίδρασής του, όμως δεν αναμένεται επανάληψη αυτής της τάσης διότι ο κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται τώρα αν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εγκρίθηκαν φέτος είναι αποτελεσματικά.
« το περασμένο καλοκαίρι οι ισλαμιστές, στο περιοδικό τους DABIQ έχουν προαναγγείλει τους επόμενους στόχους τους μεταξύ των οποίων αναφέρουν και την ΕΛΛΑΔΑ!!» 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails