Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Δείτε πρώτα την … Πρεζεράκου που είναι η …ειδησάρα.
Το άλλο θέμα ως συνήθως είναι άνευ σημασίας .

Η Άγκυρα δέσμευσε στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, κι ενώ ήδη τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για την αεροναυτική άσκηση αποκλεισμού και κατάληψης του νησιού που ξεκινά σήμερα.
Συνεχίζοντας την τακτική που έχει εγκαινιάσει τα τελευταία επτά χρόνια η Τουρκία με σχετικές ΝΟΤΑΜ προχώρησε ακόμα πιο επιθετικά στην δέσμευση σήμερα μεγάλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την… 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω.
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο.
Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου.
Εφέτος, πάντως απέφυγε να δεσμεύσει την περιοχή Ικαρίας-Μυκόνου-Τήνου.
Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 και τις αντίστοιχες NAVTEX (σε ότι αφορά την δέσμευση των θαλασσίων περιοχών) δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω.
Είναι εντυπωσιακή η περιοχή στα βόρεια όπως φαίνεται από τον πρώτο χάρτη που δημοσιεύουμε: Οι δεσμευμένες περιοχές κινούνται δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού, φτάνουν στα ανοικτά του Αγίου Ορους, περνούν στα ανατολικά του νότιο άκρου της Θάσου, όπου βρίσκονται επιβεβαιωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα και πραγματοποιούν "σφήνες" μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο και αποκόπτοντάς την από τον Αη Στράτη. Η τρίτη περιοχή στα νότια εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Ικαρίας Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου. Η Τουρκία δέσμευσε επίσης εναέριες περιοχές, εντός του ελληνικού FIR και του ΕΕΧ επίσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο διάστημα 12-16 Ιανουαρίου, ενώ δέσμευσε επίσης περιοχή σε παραπλήσιο σημείο επίσης για ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στις 11 Ιανουαρίου με τη ΝΟΤΑΜ Β2729/15.
Αν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ή πλοία επιχειρήσουν να πλησιάσουν την Μεγίστη ή να πλεύσουν ή πετάξουν κοντά σστο νησί θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν την άδεια των τουρκικών αρχών, αν δεν θέλουν να δεχθούν τα τουρκικά πυρά! Με τις ΝΟΤΑΜ Α5912/15, Α5913/15 και Α5914/15, η Τουρκία απορρίπτει τις ελληνικές θέσεις που είχαν διατυπωθεί ως απάντηση στις αρχικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 και μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr και είχε αναμεταδώσει και το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό:
Οτι θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση στην περιοχή των τουρκικών ασκήσεων (οι οποίες εκτελούνται σε μεγάλο μέρος τους εντος του ελληνικού εναέριου χώρου) και ότι η ίδια η Τουρκία αναλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και ότι η ελληνικές ΝΟΤΑΜ είναι πλήρως άκυρες!
Η Τουρκία εξέδωσε συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670/5671/5725/5726/5736/ 5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails