Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βρετανία επέλεξε τελικά Brexit:







«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit». Πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές έχει η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα. Θλιβερο αποτέλεσμα, αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει, το μήνυμα του Παρισιού. Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία.

«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως δήλωσε, στο επίκεντρο θα βρεθεί η αποφυγή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης μετά την ψήφο των Βρετανών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί».

Ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι οι οικομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «θλιβερό για την Βρετανία», αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει. Πρόσθεσε, παντως, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ιρλανδία μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σε λίγες ώρες, προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιπτώσεις που το Brexit θα έχει στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι αυτό το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως και στην Βρετανία και στην ΕΕ» σημειώνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία θα εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν.

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βιτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε ότι το Brexit καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Τόνισε επιπλέον ότι αν η Ευρωζώνη εμβαθύνει την ολοκλήρωση μετά το Brexit και θέσει την υπόλοιπη ΕΕ σε δεύτερη μοίρα, τότε η ιδέα της ΕΕ θα καταλήξει σε καταστροφή.

H Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι μόνο λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και γιατί χρειάζεται ισχυρότερη υποστήριξη από τους πολίτες της, ήταν το μήνυμα του Τσέχου πρωθυπουργού Μπ.Σόμποτκα.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».  




 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ....Δεν υπαρχει αλλη λυση.......
το να εμφανιστουν διαφορα κομματιδια του 1-2% , και να διασπασουν τις πατριωτικες ψηφους,
οτι καλλιτερο για τους ανθελληνες του Συριζα και για τους μασωνους της ΝΔ........

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δαγκωτο.........
η ενισχυση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ θα φρεναρει το ξεπουλημα της πατριδας
απο τα τσιρακια της Μερκελ και των διεθνων τοκογλυφων Τσιπρα και Μητσοτακη

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails