Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ζούμε εποχή μεσοπολέμου.




Το ιταλικό χρηματιστήριο καταρρέει και συμπαρασύρει μαζί του και το γερμανικό: Οι ιταλικές τράπεζες εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12% και η Deusche Bank, η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα της ευρωζώνης είχε απώλειες στην μετοχή της 7%,
Η κρίση και η απειλή της Γερμανίας να κουρέψει τις ιταλικές καταθέσεις με διαδικασία bail in, θα στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση.
Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.
Oι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (360 δισ. ευρώ)
Σε χαμηλό ρεκόρ βρέθηκαν σήμερα και οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank μετά από πτώση 4% έκαστη. Μάλιστα, η Commerzbank βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7% ενδοσυνεδριακά.  
 Τα ταμπλό σχεδόν όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ, επικράτησε σήμερα το κόκκινο.
Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30% από τη στιγμή που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής στο 57% από την αρχή του έτους. Την Τρίτη, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,44%, φτάνοντας περίπου σε χαμηλό τριετίας.
Η Γερμανία ζητεί να εφαρμοστεί bail in, δηλαδή "κούρεμα" καταθέσεων, αφού οι μέτοχοι είναι αδύνατον να βρουν 360 δισ. ευρώ, αλλά ο Μ.Ρέντσι ξέρει ότι αυτό θα είναι το τέλος του και μάλλον και το τέλος της ιταλικής συμμετοχής στην ΕΕ και αντέδρασε σφόδρα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το δημοψήφισμα για την συνταγματικη αναθεωρηση του φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.
 Στον αντίποδα σε νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών βρίσκεται το 10ετές γερμανικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 σήμερα 6 Ιουλίου, στο -0,19%. Τα αρνητικά επιτόκια βεβαίως είναι απόδειξη φόβου. Οι επενδυτές αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια από φόβο. Τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο λόγω του φόβου για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit και των προβλημάτων στις τράπεζες...
Το θέμα μας όμως είναι… που το πάει ο Τσίπρας; Θέλει …αιματοκύλισμα;
Ήδη οι Έλληνες αρχίζουν να αισθάνονται στην χώρα τους  σαν ….πρόσφυγες του 1922 . Μια ξεπουλημένη χώρα χωρίς χαρτονόμισμα που εκβιάζει τους πολίτες της για να χρησιμοποιούν άυλο χρήμα. Χωρίς δικες της τράπεζες, χωρίς εγχώρια αγορά λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων, χωρίς μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, Με κατασχέσεις σπιτιών, περιουσιών, λογαριασμών και μισθών, από τις γερμανικές τράπεζες για υποτιθέμενα χρέη, με αβάστακτη και ξεδιάντροπη φορολογία που το μόνο που θέλει και καταφέρνει είναι να καταστρέψει και αυτούς τους ολίγους εναπομείναντες στην αγορά, με…με…με . 
Όλα αυτά αργά η γρήγορα δεν θα έχουν καλό τέλος. Σημασία έχει όμως να μην αποφύγουν το Γουδί οι υπαίτιοι..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails