Τον ρόλο έξι δικαστών στη δράση του κυκλώματος, που λυμαινόταν ακριβά ακίνητα, ερευνούν οι Εισαγγελικές αρχές. Η Εισαγγελία Εφετών έχει στην διάθεση της ονόματα συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, τα οποία ακούγονται σε κάποιες από τις περίπου 100 χιλιάδες συνομιλίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ στη διάρκεια των 13 μηνών, που ερευνάται -υπό την κωδική ονομασία ΑΤΙΣ- η υπόθεση. Αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί, επίσης, και λίστα με ονόματα δικαστών, που βρέθηκε σε έρευνα στο σπίτι δικηγόρου, εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Στην επίμαχη λίστα καταγράφονται δίπλα στα ονόματα των δικαστών αξιολογικές κρίσεις, όπως «επιεικής», «αυστηρός», «φιλοχρήματος», «να δικάζουμε μαζί του» κ.α. Από τα έως στιγμής δεδομένα, ενεργό συμμετοχή στο κύκλωμα φαίνεται να προκύπτει για τουλάχιστον επτά δικηγόρους, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, για δικαστικούς επιμελητές, εφοριακούς, συμβολαιογράφους, τραπεζικούς υπαλλήλους και για αρκετούς ιδιώτες. Σύμφωνα με την κατάθεση δόθηκαν 100.000 ευρώ σε δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 150.000 ευρώ σε δήμαρχο της Αττικής από ιδιοκτήτη καταστημάτων επί της λεωφόρου Συγγρού και στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε διάφορες υποθέσεις που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των μαγαζιών του. Ακόμη περίπου 50.000 ευρώ φέρεται να δόθηκαν σε δήμαρχο περιοχής της Κορινθίας για να επιτρέψει τη λειτουργία καφετέριας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τον ρόλο στη συμμορία των ακινήτων δύο γνωστών συνδικαλιστών με ιδιαίτερα συχνές τηλεοπτικές παρουσίες. Οι δύο συνδικαλιστές, με βάση τις μαρτυρίες και τις παρακολουθήσεις, εντόπιζαν συναδέλφους τους με μεγάλες οφειλές στις τράπεζες και τους έστελναν στα δίχτυα του κυκλώματος.
Η μαφία των ακινήτων χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο τρία τρικ για να οικειοποιείται ακίνητα:
* Με τη χρήση πλαστών εγγράφων ή με παραπλανητικές αγωγές μεταξύ ιδιωτών, φρόντιζε να τα ιδιοποιείται, καθώς δεν υπήρχε κάποια κίνηση ενδιαφέροντος από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
* Με επίκληση οικονομικών απαιτήσεων από ανύπαρκτα συνεργεία επισκευών που υποτίθεται ότι πραγματοποίησαν στο ακίνητο τεχνικές εργασίες, χωρίς ο ιδιοκτήτης του να γνωρίζει οτιδήποτε.
* Παρενέβαινε σε διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα. Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν με τη βοήθεια τραπεζικών- ή ακόμη και μέσω συνδικαλιστών - τα θύματά τους, πελάτες τραπεζών με μεγάλες οφειλές των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν στον πλειστηριασμό. Τα μέλη του κυκλώματος με τη βοήθεια εικονικών εταιρειών δημιουργούσαν έναν κύκλο ψευδών οικονομικών απαιτήσεων, προγενέστερων των τραπεζών, πείθοντας τους ιδιώτες ότι έτσι θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό. Οι ιδιώτες υπέγραφαν τις πλαστές, προγενέστερες οικονομικές απαιτήσεις και η τράπεζα αποχωρούσε από τη διεκδίκηση του ακινήτου. Ενώ λοιπόν ο πολίτης-πελάτης πίστευε ότι η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος, οι δικηγόροι στους οποίους είχε απευθυνθεί του ζητούσαν τα λεφτά για τα «εικονικά χρέη» που είχε απέναντί τους. «πιθανόν το κύκλωμα των ακινήτων ανέλαβε και να ξεπλύνει ένα μέρος των λύτρων για την απαγωγή Παναγόπουλου». Σημειώνεται ότι ως σήμερα από τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ έχουν βρεθεί σε διάφορες συναλλαγές μόνο 35 χαρτονομίσματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου