Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πάσα δισεκατομμυρίων στου γιδοβοσκούς




Κάποτε ο σοφός Μητσοτάκης το είχε πει. Όποιος έχει στους βοσκούς έχει την κυβέρνηση. Μάλλον το θυμήθηκαν τα λαμόγια της δήθεν κυβέρνησης  και θέλησαν να κάνουν την πάσα τους. Παλιά δήλωναν για να πάρουν επιδοτήσεις έως και 1000% από αυτά που έχουν, και όταν τους έστελναν στο δικαστήριο στους αργυρώνητους δικαστές έλεγαν, ότι ήταν στα βουνά τα πρόβατα  για αυτό δεν τα έβρισκαν οι ελεγκτές, και συνήθως γινόταν αποδεκτό. Τώρα που κόπηκαν αυτά έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος επιδότησης.  Όλοι ξέρουμε ότι τελικά μετά από χρόνια οι βοσκότοποι καταλήγουν στα χέρια των βοσκών με κλασικό παράδειγμα την χουντική πάσα που έγινε στο μετέπειτα αντιχουντικό Κεφαλογιανννεικο με την άδεια για βόσκηση στην κεφάλα Ηρακλείου όπως μπορείτε να δείτε από το έγγραφο, σημερινής αξίας δισεκατομμυρίων και ο όποια είναι τώρα στην κατοχή τους. 
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: «Ειδήσεις από το μέλλον: Γιατί καταπατήθηκαν 55 εκατομμύρια στρέμματα δάσους».
Το βράδυ της Δευτέρας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τροπολογία με την οποία «βαφτίστηκαν» βοσκοτόπια, 50 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Πρόσχημα είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τα κονδύλια από το κοινοτικό σύστημα ενίσχυσης μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Πλέον στις βοσκήσιμες εκτάσεις εντάσσονται δασικές περιοχές με ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη βλάστηση, με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή. Με την αλλαγή αυτή, οι αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις από περίπου 11 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα, μπορεί να φτάσουν στα 55 εκατ. στρέμματα.
Με το νέο καθεστώς, η χρήση της βοσκής εντός των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία θα μπορεί να ασκείται ελεύθερα, στο βαθμό, που όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη «δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη».
Την τροπολογία κατέθεσαν 14 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και με αυτήν αντικαθίσταται το άρθρο 103 του δασικού κώδικα που ρύθμιζε από το 1969 τη βοσκή εντός των δασών, των δασικών εκτάσεων και των δημόσιων εποικιστικών χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία «απελευθερώνεται» και μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αφού κάπου 750.000 στρέμματα δασικής γης που ανήκουν στην εκκλησία χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι.
Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων θα γίνεται για μεν τις ιδιωτικές εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, για δε τις δημόσιες, που είναι και η πλειονότητα των βοσκοτόπων, από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις ή τις περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, με την αλλαγή του ορισμού τους οι βοσκότοποι αναμένεται να αυξηθούν από τα περίπου 11 εκατ. στρέμματα στα 55 εκατ.
Με την ισχύουσα ΚΑΠ, ο κτηνοτρόφος που ασκούσε ελεύθερη κτηνοτροφία εισέπραττε μια ειδική ενίσχυση, που σχετιζόταν με το ζωικό του κεφάλαιο. Από το 2015 και μετά τα δικαιώματα αυτά καταργούνται και οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση την έκταση των βοσκοτόπων.
Δηλαδή ανάλογα με τα στρέμματα της βοσκήσιμης έκτασης που χρησιμοποιεί ο κτηνοτρόφος και τα οποία δηλώνει στον ΟΣΔΕ, θα παίρνει και την ανάλογη επιδότηση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει τις επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους. Δηλαδή θα τους κάνουν μελλοντικούς ιδιοκτήτες και θα τους δώσουν και χρήμα για το μετατρέψουν μελλοντικά σε ξενοδοχειακές μονάδες η αγροτο-ξενώνες εντός των δασών τους. Και μετά απορούν κάποιοι γιατί έχουν όλοι οι βοσκοί κάτι πανάκριβα τέσσερα επί τέσσερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails