Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Είμαστε οι πρώτοι στον πλανήτη στην πολιτική διαφθορά


Είμαστε οι πρώτοι στον πλανήτη στην πολιτική διαφθορά. Εάν δεν το πιστεύεται δείτε το εδώ. Η διαφθορά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους πλήρωσε μίζες κατά το περασμένο έτος. Αυτά είναι τα ευρήματα του 2010 Παγκόσμια Διαφθορά Βαρόμετρο. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες ένα στα τέσσερα άτομα ανέφεραν πληρώνουν μίζα για ένα από τα εννέα ιδρύματα και υπηρεσίες, από την υγεία στην εκπαίδευση στις φορολογικές αρχές. Η αστυνομία αναφέρεται ως η πιο συχνή αποδέκτης δωροδοκίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Περίπου το 30 τοις εκατό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία ανέφεραν ότι την δωροδοκούν.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στις δωροδοκίες από το 2006. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη Χιλή, την Κολομβία, την Κένυα, Π.Γ.Δ.Μ., τη Νιγηρία, Πολωνία, Ρωσία, Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη.
Οι φτωχότεροι άνθρωποι είναι δύο φορές πιο πιθανό να πληρώσουν μίζες για βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, από ό, τι πλουσιότεροι άνθρωποι. Το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων κάτω των 30 ετών ανάφεραν ότι έκαναν μια δωροδοκία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, συγκριτικά με λιγότερο από ένα στα πέντε άτομα ηλικίας 51 χρόνων και άνω.

Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις ή τους πολιτικούς τους. Οκτώ στους 10 λένε τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή εξαιρετικά διεφθαρμένα, ενώ το ήμισυ των ερωτηθέντων λένε ότι η δράση των κυβερνήσεών τους να σταματήσει η διαφθορά είναι αναποτελεσματική.

«Το μήνυμα από το 2010 Βαρόμετρο είναι ότι η διαφθορά είναι ύπουλη. Κάνει τους ανθρώπους να χάσουν την πίστη τους στο πολιτικό σύστημα, με όλα τα επακόλουθα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails