Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Mα γιατί θυμίζει όλο και ποιο πολύ τον… Σαμαρά;
Το γραφείο του πρωθυπουργού έδωσε στην δημοσιότητα κοινή δήλωση:
«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας. Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Εσκισε το θεσσαλονικιώτικο καλσόν.
Μετά τη χθεσινή ημέρα που όλα έδειχναν αδιέξοδο με τους δανειστές, σήμερα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό και… φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία για μία συμφωνία γιατί όχι και τη Δευτέρα στις 11 Μαΐου όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Το πρώτο σημάδι που έδειξε πως η συμφωνία είναι πιο κοντά ήταν η κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κονομισιόν  Γιούνκερ στην οποία για πρώτη φορά ακούγονται λέξεις σχεδόν απαγορευτικές για την ελληνική κυβέρνηση και ανοίγουν καυτά θέματα.
Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση καταγράφεται ναι μεν η πρόοδος, αλλά σημειώνεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Και σε αυτή τη φράση κρύβεται ένα καυτό αγκάθι για την κυβέρνηση.  Η λέξη αξιολόγηση είναι αυτή η λέξη που για το Μαξίμου ήταν κόκκινο πανί. Σε αυτή όμως τη δήλωση που είναι κοινή των δύο πολιτικών, αυτή η λέξη αναφέρεται κανονικά.
Αυτή η παραδοχή από την πλευρά του Γιούνκερ δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είναι και μεγάλη, καθώς στην ουσία ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται την ύπαρξη του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο δεν αναγνώριζε μετά τις εκλογές.
Για πρώτη φορά επίσης στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δύο θέματα που μέχρι πρότινος ήταν οι κόκκινες γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η κυβέρνηση δέχεται να γίνουν αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Για το ασφαλιστικό συγκεκριμένο υπήρξε συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του έτσι ώστε να γίνει δίκαιο και βιώσιμο, κάτι που σημαίνει πως μπαίνουν ξανά στο τραπέζι οι συντάξεις με νέες αναλογιστικές μελέτες. Σύγκλιση απόψεων υπήρξε και για τα εργασιακά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, υπάρχει και σχετική συμφωνία με μία συμβιβαστική λύση στο θέμα του ΦΠΑ, με τη λύση που φαίνεται να υπερισχύει να είναι οι δύο συντελεστές του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Υπενθυμίζουμε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν θα γίνει καμία μείωση σε κύριες -επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 22% με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου του 2016, θα επανέλθουν η καθολική ισχύς και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Το μόνο το οποίο είχε αποδεχθεί από τα αιτήματα των δανειστών η κυβέρνηση ήταν να σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails