Το πάγωμα των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες μέχρι τον Φεβρουάριο για όλους τους δανειολήπτες, ασχέτως της δυνατότητας που έχουν να πληρώσουν τις δόσεις ή όχι, προβλέπει η διάταξη του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.
Η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά σε ακίνητα που αποτελούν την κύρια ή τη μοναδική κατοικία που διαθέτει ο οφειλέτης και θα ισχύσει για έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν πραγματική και διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους να επιδιώξουν από 1ης Σεπτεμβρίου 2010 -με τη βοήθεια των ενώσεων καταναλωτών ή και των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων της χώρας- να έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες ώστε να μπορέσει να διαγραφεί και μέρος των οφειλών τους.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικώς ο συμβιβασμός, τότε από 1ης Ιανουαρίου 2011 τα ειρηνοδικεία της χώρας θα κρίνουν εάν και κατά πόσο ο δανειολήπτης μπορεί και πρέπει να πληρώσει τα χρέη του ή μέρος αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία, δεν θα κατάσχεται η κύρια ή η μοναδική κατοικία, με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο ή 300.000 ευρώ για έγγαμο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών).
Δεν απευθύνεται σ’ όλους. Δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους, να εξοφλήσουν μέρος των χρεών τους και μετά από τέσσερα χρόνια να απαλλαγούν από αυτά. Καθιερώνει, επίσης, και στη χώρα μας τη δυνατότητα του φυσικού προσώπου να απαλλάσσεται από τα χρέη του, τη δυνατότητα δηλαδή της πτώχευσης του ιδιώτη, όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν προς τούτο ούτε τα τρέχοντα ούτε τα προσδοκώμενα εισοδήματα του οφειλέτη.
Καλύπτει ένα θεσμικό κενό στη χώρα μας, που όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν φροντίσει να καλύψουν ήδη από τη δεκαετία του 1990.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου