Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Τι γίνεται ρε γαμώτο. Ο οίνος ευφραίνει... ΜΌΝΟ... την καρδίαν;



Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο… οινοπαραγωγός Σπυρόπουλος και θα το πάρει ο διάολος το Ι.Κ.Α. Αφού δεν έβαλαν τον Κόκκαλη πρόεδρο ,είναι… κάποια πρόοδος. Αυτά ούτε στην ζούγκλα δεν γίνονται. Ενας αρχι μπιζναδόρος με εταιρίες σε στυλ …μπαμπούσκα, διοικητής του υπ΄αριθμον ένα ταμείου της χώρας. Άντε και καλά… κρασιά. Η οικογένεια Σπυρόπουλοι εχουν οικογενειακή σχέση με το... κρασί - και μάλιστα ιστορική. Οι ίδιοι λένε ότι η σχέση τους αυτή αρχίζει από το 1860. Μάλιστα το πρώτο τους οινοποιείο χρονολογείται από το 1890. Πρόκειται για το τεκμήριο της οινοποιητικής τους παράδοσης. Το χρονικό χάσμα ωστόσο είναι μεγάλο. Το νέο οινοποιείο χτίζεται το 1990. Και από το 1993 αρχίζει η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Κτήμα Σπυρόπουλου. Από τον οικογενειακής ιδιοκτησίας αμπελώνα των 600 στρεμμάτων παρήχθη το πρώτο εμφιαλωμένο βιολογικό κρασί στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Ροβ. Σπυρόπουλος, ο οποίος για αρκετά χρόνια διατηρούσε τη διπλή ιδιότητα του οινοποιού αλλά και του πολιτικού. Όλα αυτά, παράλληλα με τη συνοικοδόμηση μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, της Οικοφάρμας Πελοποννήσου ΑΕ. Μιας δραστηριότητας που αναπτύσσει από κοινού με τον επιχειρηματία κ. Π. Νίκα (Νίκας Συμμετοχών ΑΕ) και την οικογένεια Παντελιάδη (Μετρό ΑΕ, Ηπειρος ΑΕ, Οπτιμα), Η ιστορία του

Το 1970 επί χούντας ? λοιπόν αποφασίστηκε από τον Επαμεινώνδα Σπυρόπουλο αρχικά και από τα αδέλφια του ακολούθως η δημιουργία του Κτήματος Σπυρόπουλου. Με τη σημερινή της μορφή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 με την επωνυμία Αρκάς ΑΕ, από τα αδέλφια Επαμεινώνδα, Ροβέρτο και Γιάννη Σπυρόπουλο, Συνολικά καλλιεργούνται περί τα 600 στρέμματα με ποικιλίες μοσχοφίλερου, αγιωργίτικου, λαγόρθι, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay blanc, syrah κ.ά. Το Κτήμα Σπυρόπουλου ήδη διαθέτει ένα οινοποιείο στην περιοχή της αρχαίας Μαντινείας, στον Νομό Αρκαδίας, μέσα σε ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ) της Μαντινείας. Και την άνοιξη του 2006 άρχισε η κατασκευή του δεύτερου οινοποιείου, στην περιοχή της αρχαίας Νεμέας, στον Νομό Κορινθίας, μέσα σε ζώνη ΟΠΑΠ της Νεμέας και σε ιδιόκτητο κτήμα της εταιρείας εκτάσεως 100 στρεμμάτων. Σύντομα θα είναι έτοιμο και το δεύτερο οινοποιείο.

Η Οικοφάρμα Πελοποννήσου ΑΕ, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται έξω από την Τρίπολη, δημιουργήθηκε από τον κ. Π. Νίκα, μέσω της εταιρείας Νίκας Συμμετοχών ΑΕ, την Αρκάς ΑΕ, της οικογενείας Σπυρόπουλου, και την οικογένεια Παντελιάδη (συμμετέχουν ατομικά οι κκ. Παντελής, Αριστοτέλης και Στέφανος Παντελιάδης), καθώς και από τον γεωπόνο κ. Σωτ. Μπούζαλη, με μετοχικό κεφάλαιο 6 εκατ. ευρώ. Οι τρεις βασικοί εταίροι κατέχουν από 30% των μετοχών έκαστος, και ο τέταρτος το 10%.

Πολλές αγάπες με το… κρασί, έχουν και άλλοι τύποι ?Μέχρι και ο …ΣΑΛΛΑΣ είναι συνάδελφος του Ροβέρτου …..οινοποιός ? Άσε για τους αρχιπροδότες ΠΑΓΚΑΛΟ και ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, που και αυτοί δηλώνουν…. οινοποιοί. Τι γίνεται ρε γαμώτο. Ο οίνος ευφραίνει καρδίαν η την τσέπη;

Ο Γιώργος Κοκοτός των οίνων Σεμέλη, ( ο άνθρωπος στην κυριολεξία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και μεγαλοξενοδόχος στην Κρήτη ) δημιουργός, και ο Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, ιθύνων νους, δίνουν τα χέρια και στο όνομα μιας παλιάς φιλίας και της κοινής κρητικής καταγωγής, μπαίνουν δυναμικά στο χώρο του κρασιού.

Στην οινοπαραγωγική περιοχή της Νεμέας, λίκνο του Αγιωργίτικου, της πιο ονομαστής ερυθρής πελοποννησιακής ποικιλίας, βρίσκεται το Κούτσι, όπου τα μεγάλα ονόματα της οινοποίησης του Αγιωργίτικου βάζουν τη γνώση, την τέχνη, την αγάπη και το πείσμα τους, για να μας προσφέρουν γενναιόδωρα κάποιες «Νεμέες» σχεδόν συγκλονιστικές.

Το Κούτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το «φιλέτο» της Ζώνης, ένα εκλεκτό αμπελοτόπι, όπου παράγονται εκλεκτά σταφύλια και κατά συνέπεια, μερικά από τα καλύτερα κρασιά με Ονομασία Προέλευσης ΝΕΜΕΑ. Εδώ λειτουργεί ένα ολοκαίνουργιο οινοποιείο που τάραξε τα νερά του οινικού γίγνεσθαι, ένα οινοποιείο αλλιώτικο από τ' άλλα, το οινοποιείο του προορισμού μας: ΣΕΜΕΛΗ Α.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails