Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Υπάρχει κίνδυνος για τα πυρηνικά εργοστάσια;Επείγοντες κανονισμοί για την απειλή της εξάπλωσης των πυρκαγιών είχαν εκτελεστεί αργά τη Δευτέρα στην πόλη της Ozersk στην περιοχή Chelyabinsk, όπου βρίσκεται μια απο τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για τα πυρηνικά απόβλητα της Ρωσίας.

Bρίσκεται 2.000 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Έξι φορές άνω των επιτρεπτών ορίων οι τιμές στο τοξικό νέφος της ρωσικής πρωτεύουσας. Διπλασιάστηκε η θνησιμότητα, εντατικοποίηση των προσπαθειών ζητήθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό Σνεζίνσκ. Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ο επικεφαλής της διοίκησης κήρυξε στις 9 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα δάση και τα πάρκα της πόλης Οζέρσκ (όπου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα) εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο επικεφαλής της διοίκησης Βίκτορ Τροφίμτσουκ «θα προεδρεύσει στις 10 Αυγούστου μιας έκτακτης συνόδου για τον συντονισμό των προσπαθειών των υπηρεσιών», προστίθεται στην ανακοίνωση. Το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να κατασβέσουν μια πυρκαγιά σε επτά εκτάρια γης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ (Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας). «Όσον αφορά το Σνέζινσκ, θα σας συνιστούσα να εργάζεστε και τη νύχτα», δήλωσε ο Σοϊγκού στη διάρκεια μίας συνάντησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, η οποία αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossia 24. «Σας μένουν επτά εκτάρια, δεν είναι μια τεράστια επιφάνεια, ελπίζω ότι θα καταφέρετε να σβήσετε αυτήν την εστία», συνέχισε. Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ (περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), «δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς», δήλωσε στη συνάντηση ένας υπεύθυνος του υπουργείου στην περιοχή.

Οι αρχές, αφού διαβεβαίωσαν επανειλημμένα πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος στο Σαρόφ, δήλωσαν τελικά πως όλα τα ραδιενεργά υλικά απομακρύνθηκαν από το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας. Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails